Totalul afișărilor de pagină

Ama Fashion

tutunul-unul dintre cele mai populare droguri


FUMATUL UCIDE

În calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ziua de 31 mai este desemnata drept ziua mondiala de lupta împotriva fumatului. Sloganul din acest an este: "Fumatul ucide - nu te lasa pacalit."

În ciuda celor 6 miliarde de dolari cheltuiti anual de companiile producatoare de tigari pentru a ne convinge de avantajele fumatului, realitatea este ca fumatul ucide în cel mai real sens al cuvântului.


Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.

Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legându-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.

Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.

Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei.

S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!

Potrivit celor mai recente studii, rata mortalitatii în rândul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumatori la toate grupele de vârsta. Aceasta înseamna ca jumatate dintre fumatori vor deceda în cele din urma ca rezultat al fumatului. Daca tendintele actuale legate de fumat vor persista, aproximativ 500 de milioane de persoane aflate astazi în viata, adica cca. 9% din populatia globului, va deceda ca urmare a folosirii tutunului.

Aproximativ jumatate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importanta cauza de moarte prematura în tarile civilizate. Multi din cei care mor din cauza fumatului nu fumeaza multe tigari pe zi, dar majoritatea fumeaza din adolescenta. Fumatorii trecuti de 30 de ani sufera de 5 ori mai multe infarcte miocardice decât nefumatorii. De fapt infarctul miocardic este principala modalitate prin care fumatul ucide tinerii. se estimeaza ca fumatul este responsabil de aproximativ 75% din infarctele care apar la fumatorii cu vârsta sub 50 de ani.

Dar efectele fumatului nu se opresc aici. Fumatul cauzeaza cca. 30% din decesele prin cancer. În medie, aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70-75% la femei se datoreaza fumatului. Fumatul provoaca si alte forme de cancer: de trahee, bronhii, laringe, cavitate bucala, buze, limba, gura, faringe, esofag, pancreas, vezica urinara, rinichi, stomac si col uterin.


Cineva a avut curiozitatea de ordoneze alfabetic numele bolilor legate de fumat. Rezultatul a fost surprinzator: pentru fiecare litera din alfabet exista cel putin o boala!

10 comentarii:

  1. Bună, foarte interesant blog-ul tău şi o să mai revin cu siguranţă. Chiar aşa este, dacă stăm bine şi ne uităm în jur, suntem o planeta de distruşi, de drogaţi, toţi fără excepţii, care fumează, care bea... si tot mai departe... până şi copii noştri sunt la fel, le drogăm existenţa de mici cu tot felul de măncăruri de la mec, dulciuri şi otrăvurile de sucuri... chiar foarte interesante articolele pe care le scrii, mă face să mă analizez din altă prisma... şi nu sunt deloc încântată.

    RăspundețiȘtergere
  2. da...sunt niste inspiratii din cateva carti scrise de specialisti straini in domeniu. vezi la bibliografie...am postat recent

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar astazi vorbeam cu cineva care s-a lasat de fumat...zicea ca in loc de o tigara ia cate o guma..cred ca e un pas inainte de a se lasa de fumat

    RăspundețiȘtergere
  4. daca reuseste il felicit...eu sunt fumator de cativa ani si cu toate ca le-am redus foarte mult, adica de la 20-30 pe zi cat fumam inainte acuma fumez 6-10, inca nu am reusit. voi posta curand un articol cu niste metode sa ne putem lasa de ele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate fumatorii sunt extrem de multi si desi stiu ca isi fac rau nu renunta la acest viciu.
    Te-am adaugat si eu in blogrol cu ambele bloguri. Multumesc de add.

    RăspundețiȘtergere
  6. spuneti-mi va rog, consumul de droguri afecteaza sanatatea viitorilor copii a celui ce se drogheaza cu cinepa???

    RăspundețiȘtergere
  7. canepa este o planta dn care se obtin mai multe tipuri de drogri, depinde ince fel in care parte a plantei o consumati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi John B......e vorba de consumul de frunze de cinepa amestecate cu tutun...

      Ștergere
  8. Stiu ca daca mama viitorului copil e dependenta de droguri, acest fapt influenteaza negativ asupra sanatatii lui. Dar ce se intimpla daca tatal copilului e narcoman?((multumesc anticipat de raspuns)

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate pentru foarte multi oameni, tigarile sunt ultimul refugiu...

    RăspundețiȘtergere